Nu is nu

In het AD (25-10-2019, Lisette van der Geest) stond een artikel over Ireen Wüst (33) en hoe zij omging met alle stress die zij dit jaar ervaren had. De afgelopen periode stond voor haar in het teken van rouwverwerking, waar zij eerder geen tijd voor nam.

Bijna 10 maanden geleden was haar beste vriendin, oud-schaatster Paulien van Deutekom overleden. Ireen trainde door en behaalde een wereldtitel op de 1500 meter. Anderhalve maand later vroeg ze haar vriendin Letitia de Jong ten huwelijk. Daarna begonnen haar lichamelijke klachten: migraine aanvallen en pijnklachten rond het hart, de conclusie was een ‘gebrokenhartsyndroom.’

Ireen erkende dat een lichaam zijn grenzen en beperkingen heeft. Steun van haar verloofde en professionele hulp bij de rouwverwerking hielpen haar verder. Ze is veranderd zegt ze:

‘Voorheen kon ik denken: dat komt later wel. Tegenwoordig denk ik: nu is nu, je moet nu genieten, want je weet niet wat jouw later is.’

Ze traint nu weer voor een wereldrecord in februari 2020 in Salt Lake City.

Pluk de dag ofwel Carpe Diem, dat is waar veel mensen na ingrijpend verlies zich extra bewust van zijn. Wat is nu belangrijk en wat kan wachten. Waar wil je later geen spijt van hebben dat je het niet hebt gedaan toen het nog kon. Hiervan bewust zijn beïnvloed je keuzes in het dagelijks leven.

Ik werk graag en besteed daar ook veel tijd aan. Waar ik elke week ook zeker tijd voor vrij maak is voor onze twee kleinkinderen: Amy (5) en Brinn (3). Het is genieten om hun te zien. Hun ontwikkeling gaat zo snel. Ik ben dankbaar dat ik hier bewust van ben en daardoor bepaalde keuzes maak.

Hoe is dat voor jou? Ben jij na je verlies ook nog meer bewust geworden van de belangrijke dingen in je leven? En maak je daar nu ook bewust tijd voor vrij? Of denk je er wel aan, maar stel je het uit…

Ik hoor het graag,

Vera

Over de schrijver
Ik ben Vera Duijnisveld, getrouwd en moeder van drie kinderen.De opleiding tot maatschappelijk werker heb ik aan de Hanzehogeschool te Groningen gevolgd. Tijdens de Honours Specialisatie in het vierde leerjaar mocht ik werken aan excellentieontwikkeling. Ik kreeg daarbij de prachtige kans om mijn praktijk vorm te geven.Gedurende mijn opleiding heb ik gewerkt bij het algemeen maatschappelijk werk, waar ik mij verdiept heb in trauma en verlies. Bij de vereniging Ouders Overleden Kind (OOK) heb ik een training voor contactouders gevolgd, waarbij aandacht voor individuele gespreksvoering en begeleiding van groepsgesprekken.De praktijk Verlieskundig Kompas is voortgekomen uit mijn eigen ervaringen om na verlies verder te gaan. Mijn zus en ouders zijn overleden en in 2005 overleed onze geliefde zoon Sjoerd op 18-jarige leeftijd door een verkeersongeval. Na dit intens ingrijpende en verdrietige verlies heb ik een nieuwe invulling aan mijn leven gegeven. Als verlieskundig coach help ik nu vrouwen na het verlies van hun kind of partner om hun leven weer vorm te geven.Mijn ervaringsdeskundigheid in combinatie met mijn professionele achtergrond versterken deze hulpverlening. Het is mijn passie en ik ervaar steeds weer opnieuw hoe waardevol en betekenisvol dit is, zeker na ingrijpend verlies. Mijn ervaring kan jouw oplossing zijn.Ik vind het belangrijk erkenning te geven aan de gevolgen van verlies. Daarnaast vind ik het belangrijk om aandacht te hebben voor de kansen en mogelijkheden die er zijn, deze bieden het zo belangrijke nieuwe perspectief. Elk mens heeft eigen kracht, bewustwording hiervan vind ik belangrijk. Het doet recht aan mensen en geeft respect. Door gebruik te maken van deze veerkracht help ik vrouwen hun leven weer vorm te geven na verlies. De persoonlijke gesprekken en begeleiding maken hierbij het verschil: het geeft maatwerk waardoor doelen behaald worden.Ik werk met de Verlieskundig Kompas methode. Onderdeel hiervan zijn methodes uit de verlieskunde, de oplossingsgerichte methode, ‘Teken je gesprek’ en PMA (Progressive Mental Alignment) waardoor gezondheid, relaties en energie verbeteren. In een positieve sfeer en toekomstgericht worden doelen en wensen besproken.Ik heb diverse programma’s en een community ontwikkeld die bijdragen aan nieuw toekomstperspectief en steun geven waar dit nodig is. Dit heeft waardevolle positieve gevolgen voor jezelf, relaties, werk en dagelijks leven. Meer informatie vind je op www.verlieskundigkompas.nlHeb jij vragen neem gerust contact met mij op of meld je aan voor een gratis perspectiefgesprek.
Reactie plaatsen