Carpe diem

Na het verlies van je kind, partner of dierbare is carpe diem niet vanzelfsprekend. Totaal verslagen en verdrietig moet je je leven weer vorm gaan geven in de nieuwe werkelijkheid..

Carpe diem

Pluk de dag ofwel carpe diem, het is een eeuwenoud Latijns motto dat zijn oorsprong vindt bij de Romeinse dichter Horatius. Het roept ons op om het moment te omarmen, leven in het hier en nu. Het herinnert ons eraan dat het leven kostbaar is en dat we elke dag moeten koesteren, want morgen is niet gegarandeerd.

Dat is waar veel mensen na ingrijpend verlies zich extra bewust van zijn:

  • Wat is nu belangrijk en doet er werkelijk toe.
  • Wat kan er wachten.
  • Waar wil je later geen spijt van hebben dat je het niet hebt gedaan toen het nog kon.
  • Welke kansen en mogelijkheden zijn er nu om een beter vervolg te geven aan je werk en omstandigheden.

Keuzes

Keuzes

Hiervan bewust zijn beïnvloed je keuzes in het dagelijks leven, zij krijgen extra betekenis. Het geeft kracht bij leren leven met verlies.

Ik werk graag en besteed daar ook veel tijd aan. Elke cliënt krijgt maatwerk en alle aandacht die nodig is omdat ieder verlies en situatie uniek is. Voor de resultaten die zij behalen heb ik veel respect. Het is heel fijn om te zien hoe intens verdrietige mensen weer hoop en nieuw perspectief ontdekken waardoor zij weer (meer) zin en vertrouwen in het leven hebben. Zij geven hun leven weer vorm zodat dit weer betekenisvol is en de moeite waard.

Natuur

Zelfzorg

Naast mijn werk weet ik dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Wandelen zorgt voor ontspanning, de nodige beweging én nieuwe ideeën. Wat hierbij meehelpt is dat er zoveel mooie bossen zijn en natuur in mijn woonplaats Lochem (Gelderland) zoals je op de foto kan zien.

Genieten

Genieten

Waar ik regelmatig zeker ook tijd voor vrij maak is voor onze twee kleinkinderen: Amy en Brinn. Het is genieten om hen te zien. Hun ontwikkeling gaat zo snel, daar wil ik zo min mogelijk van missen. Gelukkig logeren ze regelmatig bij ons en dat zijn hele leuke en gezellige dagen waarbij mooie nieuwe herinneringen worden gemaakt.

Hoop

Veerkracht & hoop

Leren leven met verlies vraagt tijd, een rouwproces vraagt ruimte en aandacht zoals ook ik ervaren heb. Balans hierin vinden is levenskunst en carpe diem helpt daarbij, het draagt bij aan veerkracht en hoop. Het herinnert ons eraan dat zelfs in de donkerste momenten van ons leven er ook lichtpuntjes zijn en dat het goed is om hier oog voor te houden hoe moeilijk dat soms ook is en onmogelijk lijkt.

Ik ben dankbaar dat ik hier bewust van ben en daardoor bepaalde keuzes maak. Carpe diem is hierbij zeker een lijfspreuk en leidraad in mijn leven.

Het is ook zoals Ireen Wüst ooit zei na het verlies van haar beste vriendin:

‘Voorheen kon ik denken: dat komt later wel.
Tegenwoordig denk ik: nu is nu, je moet nu genieten, want je weet niet wat jouw later is..’

Herken jij dat?

Hoe is dat voor jou? Ben jij na je verlies ook nog meer bewust geworden van de belangrijke dingen in je leven?

En maak je daar nu ook bewust tijd voor vrij?

Of denk je er wel aan, maar stel je het uit..

Ik hoor het graag en als je hulp wil bij leren leven met verlies en/of je leven opnieuw vorm wil geven, aarzel dan niet en volg je gevoel. Je bent welkom!

👉 >> Plan hier een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in

Samen en niet alleen!

Over de schrijver
Vera Duijnisveld is getrouwd en moeder van drie kinderen. Na het verlies van haar zoon Sjoerd heeft zij haar leven opnieuw vorm gegeven. Zij behaalde haar diploma Maatschappelijk Werk & Dienstverlening met specialisatie trauma en verlies, waarbij zij ook een Honours Pin mocht ontvangen. Aansluitend opende zij haar praktijk. Vera is gecertificeerd NLP master practitioner, werkt oplossingsgericht en is bekend met PMA. Haar ervaringsdeskundigheid in combinatie met haar professionele achtergrond versterken de hulpverlening. Velen hebben na ingrijpend verlies nieuw perspectief gevonden met positieve gevolgen voor het dagelijks leven. Meer informatie op www.verlieskundigkompas.nl
Reactie plaatsen