De symboliek van de herfst

De herfst als periode van reflectie

De herfst  laat de symboliek van verandering en loslaten zien. De bomen laten hun bladeren vallen en de dagen worden korter. Het is een periode van reflectie over wat er is geweest en wat er nu is.

Vooral in de eerste periode na verlies vergroot elke wisseling van het seizoen gevoelsmatig de afstand tot je overleden dierbare. Aan de andere kant is hij of zij er gevoelsmatig altijd bij, ook al is dit niet zichtbaar. Het zijn verschillende gedachten en realiteiten die zich op verschillende momenten laten zien en voelen.


Herfst en reflectie

Ingrijpend verlies

Rouw na ingrijpend verlies is een intensief proces dat voor iedereen weer anders is. Er kunnen uiteenlopende gevoelens en emoties zijn, zoals ontkenning, boosheid, verdriet en ook acceptatie. In de herfst met alle veranderingen in de natuur kunnen deze gevoelens versterkt worden. De blaadjes die vallen, het vroege donker: het kan leiden tot (meer) gevoelens van eenzaamheid. Hierbij hulp vragen valt niet altijd mee door bijvoorbeeld vermoeidheid of verantwoordelijkheden en werkzaamheden die aandacht vragen en door moeten gaan. Het kan ook zijn dat je vindt dat je dit alleen moet doen.


Herfst en verlies

Wat kan jou hierbij nu helpen?

Dat is natuurlijk voor iedereen weer anders, maar hierbij wat tips die jou inspiratie geven.

  1. Maak tijd vrij om een mooi herinneringsboek te maken met foto’s, kaarten en andere aandenken.
  2. Vraag een vriend(in) of familielid mee om speciale plekken te bezoeken die jou troost kunnen geven. Praat hierbij over je gevoelens, het lucht op en geeft je ook ruimte voor andere gedachten.
  3. Ga wandelen in het bos of bij de zee. Vraag iemand mee als je dat fijn vindt. Ook al kun je dit nog niet zo beleven als voorheen, de natuur is heilzaam en rustgevend.
  4. Bedenk nieuwe tradities voor speciale momenten. Je overleden dierbare kun je hierbij herinneren.
  5. Rouw heeft geen tijdslimiet, geef jezelf toestemming te rouwen wanneer je dit wil en nodig hebt. Zorg hierbij goed voor jezelf.


Gesprek inplannen

Wat is belangrijk

Wanneer het moeilijk is om je leven opnieuw vorm te geven en je dreigt vast te lopen, aarzel dan niet en vraag hulp. Leven met ingrijpend verlies is al moeilijk en verdrietig genoeg, dit wordt versterkt wanneer je je alleen voelt. Jij weet wanneer dit goed voor jou is, maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Als dit jou helpt bij een positieve stap vooruit is dit veel waard voor jezelf, je leven en de mensen om je heen.

In mijn praktijk bied ik al jaren gesprekken en begeleiding aan na ingrijpend verlies. Het geeft mensen hoop, inzichten en nieuw perspectief waardoor zij hun leven weer vorm kunnen geven. Ik heb hiervoor verschillende programma’s ontwikkeld waaronder het Verlieskundig Kompas programma. Dit is een programma dat persoonlijk is en maatwerk biedt waardoor resultaten worden behaald.

Heb je twijfels en weet je niet goed wat jou zou kunnen helpen, vraag dan een gratis en vrijblijvend perspectiefgesprek. Plan je gesprek hier in.

 Nieuw perspectief


Nieuw toekomstperspectief

De herfstperiode kan verschillende emoties, gedachten en herinneringen oproepen. Soms maakt het je somberder door het afscheid van de zomer en het gemis van je dierbare. Het is echter ook een tijd waarin plaats wordt gemaakt voor verstilling en rust. Dit biedt kansen voor persoonlijke groei en nieuw perspectief. Jij mag hierin je eigen keuze maken, geef aandacht aan dat wat jou goed doet en verder helpt.

Een balans in liefdevol herinneren en moedig verder gaan versterkt jouw veerkracht wat bijdraagt aan nieuw toekomstperspectief!

Vera

Over de schrijver
Vera Duijnisveld is getrouwd en moeder van drie kinderen. Na het verlies van haar zoon Sjoerd heeft zij haar leven opnieuw vorm gegeven. Zij behaalde haar diploma Maatschappelijk Werk & Dienstverlening met specialisatie trauma en verlies, waarbij zij ook een Honours Pin mocht ontvangen. Aansluitend opende zij haar praktijk in 2013. Vera is gecertificeerd NLP master practitioner, werkt oplossingsgericht en is bekend met PMA. Haar ervaringsdeskundigheid in combinatie met haar professionele achtergrond versterken de hulpverlening. Velen hebben na ingrijpend verlies nieuw perspectief gevonden met positieve gevolgen voor het dagelijks leven. Meer informatie op www.verlieskundigkompas.nl
Reactie plaatsen