Hier had zij veel moeite mee..

Anke was verdrietig, maar dat zag je nauwelijks aan haar.  Een jaar geleden was haar man na een lang ziekbed overleden. Na een periode van veel zorg stond de wereld voor Anke stil.


Er kwam steun en hulp uit verschillende hoeken, dat was fijn. Voor Anke was het overleven en als iemand een pan soep of boodschappen bracht deed dat haar goed.

Na een paar maanden werd het stiller om haar heen. Het dagelijkse leven vroeg ook weer de aandacht van de mensen om haar heen. Haar kinderen, voor wie het ook moeilijk en verdrietig was, pakten na de uitvaart de draad weer op met school en studie.

Anke ging met hulp van bedrijfsmaatschappelijk werk weer stap voor stap aan het werk. Het viel haar zwaar, ze had last van concentratieverlies, maar thuis blijven was voor haar ook geen optie. Het werk gaf haar afleiding.


Anke merkte dat een aantal collega’s het moeilijk vonden om met haar een praatje te maken. Zelf had ze niet altijd de energie om dan weer de eerste stap te maken. Ze was ook bang dat ze haar emoties dan niet meer in bedwang had: ‘dat er een stortvloed aan tranen kwam.’ Ze voelde zich onzeker.

Anke deed haar werk, maar werd steeds zwijgzamer. Ze voelde dat ze meer hulp nodig had bij haar rouwproces, maar het stond haar tegen om er iets mee te doen. Ze zou dit nu toch zelf moeten kunnen en wat kan een ander er nu verder nog aan veranderen..


Dit is een heel herkenbaar verhaal. Wanneer vraag je hulp na verlies en waarom stel je hulp vragen uit, ook als je weet en voelt dat het heel goed voor jou zou zijn?

Herken jij dat ook?

Het is zwaar en verdrietig om te leren leven met het ingrijpende verlies van een kind, partner of dierbare. Hoe ga je verder als alles zo anders is en wat helpt bij het opnieuw vorm geven van je dagelijks leven.

Hulp vragen is niet altijd makkelijk en eenvoudig maar kan nodig zijn om te voorkomen dat je vastloopt in je dagelijks leven of zelfs ziek wordt.

Er kunnen verschillende redenen zijn om je hulpvraag uit te stellen, zoals:

  • Je schaamt je om hulp te vragen of over wat er is gebeurd.
  • Je twijfelt en denkt: ze kunnen mij toch niet helpen.
  • Je bent moe en hebt geen energie om naar hulp te zoeken.
  • Er is verborgen verlies waarvan niemand wat weet.
  • Je denkt dat niemand het echt begrijpt..
  • Je denkt het zou nu toch ‘over’ moeten zijn.
  • Je wil niemand lastig vallen..


Waarom maakt hulp vragen wel een verschil

  • Het is fijn wanneer iemand vanuit een andere invalshoek naar jouw verhaal luistert.
  • Er is hoop en vertrouwen dat het leven weer lichter wordt.
  • Nieuwe inzichten bieden andere mogelijkheden: van ‘overleven’ naar ‘leven.’
  • Het lucht op je verhaal te delen en je verdriet en zorgen te uiten.
  • Je bespreekt je veranderwensen en ontdekt nieuw perspectief.
  • Praktische handvatten helpen bij een positieve stap vooruit.
  • Door steun en aandacht voor jou is er meer ontspanning en heb je meer energie.

Na een periode van veel twijfel ging Anke toch dapper op zoek naar hulp en via mijn website kwam ze in mijn praktijk. Daar viel een last van haar schouders zo vertelde ze. Ze mocht er zijn met haar verhaal, de persoonlijke aandacht die er voor haar was deed haar goed. Ze begreep dat rouwen een individueel proces is dat tijd vraagt. Haar gevoelens en emoties waren normaal en mochten er zijn.

Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar een teken van kracht. De erkenning dat hulp jou kan helpen is een eerste stap naar een positieve verandering.


Tijdens het Verlieskundig Kompas programma maakten we een persoonlijk plan voor Anke zodat duidelijk werd wat voor haar belangrijk was en wat hiervoor nodig was. De structuur gaf haar steun en helderheid in de voortgang. Ze leerde zich uiten en voor zichzelf opkomen, haar veerkracht nam toe.

Er kwam balans in leren leven met verlies en verder gaan waardoor Anke weer meer zin in het leven kreeg.

Op deze manier vond Anke nieuw evenwicht en gaf zij stap voor stap haar leven opnieuw vorm.

Ik vind het altijd bijzonder om deze veranderingen te zien en ben ook dankbaar dat ik hieraan mag bijdragen. Dat maakt mijn werk zo mooi en daarom doe ik het graag.


Hoe weet jij nu of je hulp nodig hebt?

Als je door verdriet en gemis in je dagelijkse activiteiten wordt belemmerd is het goed om hier aandacht aan te geven. Voorkom dat je in een burn out raakt door tijdig hulp te vragen. Er is altijd een keuze, dat weet je. Vermoeidheidsklachten, piekeren en sombere gevoelens negeren verzwaren het rouwproces dat al zo veel van je vraagt. Voorkom dat je vastloopt of zelfs ziek wordt door hulp te zoeken die bij je past.

Hoe weet jij nu welke hulp het beste bij je past?

Daar kom je achter door dit te onderzoeken én om het gesprek aan te gaan.

Waar sta jij nu?

Wat zou het voor je betekenen?

Heb jij hier wel eens over nagedacht?

In mijn praktijk bied ik al vele jaren met succes gesprekken en begeleiding aan na het verlies van een kind, partner of dierbare.  Op mijn website kun je ervaringsverhalen lezen.


Wil jij nu ook graag een positieve verandering in je leven en weer nieuw toekomstperspectief?

Laat twijfel niet het laatste woord hebben, kies wat goed voelt voor jou. Plan nu een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

We bespreken jouw verlies, situatie en de mogelijkheden die er zijn.

Ik gun jou die positieve stap vooruit, gun jij jezelf die ook?

Je hoeft het niet alleen te doen, maar samen maken we een stap vooruit!


 Vera

Over de schrijver
Vera Duijnisveld is getrouwd en moeder van drie kinderen. Na het verlies van haar zoon Sjoerd heeft zij haar leven opnieuw vorm gegeven. Zij behaalde haar diploma Maatschappelijk Werk & Dienstverlening met specialisatie trauma en verlies, waarbij zij ook een Honours Pin mocht ontvangen. Aansluitend opende zij haar praktijk. Vera is gecertificeerd NLP master practitioner, werkt oplossingsgericht en is bekend met PMA. Haar ervaringsdeskundigheid in combinatie met haar professionele achtergrond versterken de hulpverlening. Velen hebben na ingrijpend verlies nieuw perspectief gevonden met positieve gevolgen voor het dagelijks leven. Meer informatie op www.verlieskundigkompas.nl
Reactie plaatsen