Vermoeidheid na verlies: Een onzichtbare last.
16 juni 2024 

Vermoeidheid na verlies: Een onzichtbare last.

Het verlies van een dierbare is een van de meest ingrijpende ervaringen die een mens kan meemaken. Naast de emotionele pijn die rouw met zich meebrengt ervaren nabestaanden ook vermoeidheid en gebrek aan energie waarbij concentreren lastig is. Dat heb ik ook ervaren. Ik herinner mij dat ik keek naar de tv maar eigenlijk niets zag, mijn gedachten waren continue bij het verlies van Sjoerd..

Sjoerd DuijnisveldSjoerd

Het gevolg van dit alles kan zijn dat het moeilijk is om helder te denken, informatie te onthouden of ook het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden.

Het is vaak een onzichtbare last die invloed heeft op het dagelijks leven, maar toch weinig besproken wordt.

VerliesRouwproces

 Er zijn diverse oorzaken voor vermoeidheid:

  1. Rouwproces. Rouw is een intens emotioneel proces dat veel energie kost. Er kan stress zijn door alle veranderingen bij het opnieuw inrichten van je leven. Fysieke klachten zoals hoofdpijn kan hierbij het gevolg zijn. Het voortdurende piekeren, huilen en verwerken van gevoelens kan leiden tot emotionele uitputting. Er is hierdoor ook weinig tot geen motivatie om een positieve stap vooruit te maken, zeker als er constant een gevoel van uitputting is.

VerliesHard aan het werk..

Je hersenen zijn heel hard aan het werk zoals ook Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie vertelt. Als je heel erg veel verdriet hebt en rouw zijn veel verschillende gebieden in de hersenen aan het werk. Al die gebieden doen mee bij het verwerken van het verdriet en dat kost natuurlijk ook heel veel energie. Dit kan heel lang duren.

WakkerSlaapproblemen

2. Slaapproblemen. Veel mensen die rouwen, ervaren ook problemen met slapen. Dit kan variëren van:

  • Moeite hebben met in slaap vallen doordat je veel piekert.
  • Vaak wakker worden gedurende de nacht door alle onrust die je voelt.
  • Vroeg wakker worden zonder weer in slaap te kunnen vallen.

Slecht slapen draagt bij aan zowel fysieke als mentale vermoeidheid. Slaap is juist in een intense periode van rouw extra belangrijk voor je energie en herstel. Het zorgt voor lichamelijke en geestelijke gezondheid, dit helpt jou om beter om te gaan met de uitdagingen die alle rouw van jou vraagt.

Ontspanning Ontspanning

Het goede nieuws is dat je invloed kunt uitoefenen op vermoeidheid en slaapproblemen.

  • Het is belangrijk om geduldig te zijn met jezelf en niet te veel druk te leggen op een goede nachtrust. Het rouwproces heeft zijn eigen tempo, en het herstellen van je slaap is onderdeel van dit proces.
  • Chaos in je hoofd kun je verminderen door een overzicht te maken van wat er allemaal moet gebeuren. De planning helpt je ook met het onthouden van wat je moet doen. Wees ook hierin mild naar jezelf. Ingrijpend verlies vraagt aandacht, als er veel verandert is, dan werken oude patronen of routines deels of helemaal niet meer, deze moeten dan worden bijgesteld naar de realiteit. Forceer niets voordat je er klaar voor bent.
  • Geef ook voldoende aandacht aan het nemen van pauzes en ontspanning. Dit helpt je vervolgens weer met de uitvoering van je dagelijkse werk en verantwoordelijkheden. Natuurlijk is ook een rustgevende slaapomgeving belangrijk en fijn.
  • Vraag hulp wanneer je voelt dat je dit nodig hebt. Praat met familie en vrienden zodat je je minder eenzaam voelt in het rouwproces. Wanneer dit niet voldoende is en je dreigt vast te lopen, neem dan contact op met professionele hulpverlening en vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
  • Wandelen helpt om je energieker te voelen en je stemming te verbeteren. Gezond eten geeft je lichaam energie om met vermoeidheid om te gaan. Alles bij elkaar bevordert dit ook het slapen.

 VerliesRouw

Samenvattend kan gezegd worden dat vermoeidheid na het verlies van een kind, partner of dierbare een veelvoorkomend aspect is van rouw. Door te begrijpen waar deze vermoeidheid vandaan komt en hier aandacht en zorg aan te geven tijdens het rouwproces, kun je hier beter mee omgaan.

Onthoud dat het normaal is om je vermoeid te voelen en dat het belangrijk is om geduld en compassie voor jezelf te hebben terwijl je door deze heftige en verdrietige periode in je leven gaat.

OntspanningMini training 'In 5 stappen meer rust & energie na verlies.'

👉 Wanneer jij nu na het lezen van dit artikel graag een positieve haalbare stap vooruit wil maken, meld je dan aan voor de mini training: ‘In 5 stappen meer rust & energie na verlies.

Het is fijn om een stimulans te krijgen waardoor je toch écht eens tijd neemt voor jezelf. De mini training helpt jou hierbij. Lees hier alle informatie.

Als jij graag invloed wil uitoefenen op jouw situatie is dit een mooie, makkelijke en haalbare stap. Twijfel niet als je voelt dat dit goed voor jou is, dat weet je.. ⭐

Over de schrijver
Vera Duijnisveld is getrouwd en moeder van drie kinderen. Na het verlies van haar zoon Sjoerd heeft zij haar leven opnieuw vorm gegeven. Zij behaalde haar diploma Maatschappelijk Werk & Dienstverlening met specialisatie trauma en verlies, waarbij zij ook een Honours Pin mocht ontvangen. Aansluitend opende zij haar praktijk in 2013. Vera is gecertificeerd NLP master practitioner, werkt oplossingsgericht en is bekend met PMA. Haar ervaringsdeskundigheid in combinatie met haar professionele achtergrond versterken de hulpverlening. Velen hebben na ingrijpend verlies nieuw perspectief gevonden met positieve gevolgen voor het dagelijks leven. Meer informatie op www.verlieskundigkompas.nl
Reactie plaatsen