Een nieuwe lente
Rouwverwerking
Vera Duijnisveld
Rouwverwerking
02/27/2024
4 min
2

Verlies en veerkracht: De weg naar een nieuwe lente.

02/27/2024
4 min
2

Nog even en de lente laat zich weer zien. Het is fijn om weer het eerste groen te zien komen. De lente nodigt uit tot actie of plannen te maken. Je krijgt zin om weer te gaan hardlopen, wandelen of iets te ondernemen.

Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet, zeker niet na het verlies van een kind, partner of dierbare..

Wereld

De wereld staat stil..

Terwijl de wereld door draait, staat deze voor jou stil na ingrijpend verlies. Niets lijkt meer op wat het was omdat alles er anders uitziet en beleeft wordt zonder je overleden dierbare.

Verlies

Als werken zwaar valt..

Niet alleen het dagelijks leven, maar ook weer gaan werken valt zwaar. Uit onderzoek blijkt dat werknemers na verlies gemiddeld zo’n 5 maanden niet naar hun werk gaan. Eenmaal weer aan het werk meldt 42% zich na kortere of langere tijd weer ziek als gevolg van (nog te verwerken) rouw (CNV Rouw en werk, 2021).

Rouw is een risicofactor voor de gezondheid, vooral tijdens de eerste maanden na het verlies (Maes & Jansen, 2014). Een verlieservaring is stressvol en vraagt om aanpassingen, er is gebrek aan energie en er is vermoeidheid.

Rouw

Een onwerkelijke tijd..

Sjoerd overleed in maart, het voorjaar was net begonnen. Het verlies was intens, het was onbegrijpelijk om te bevatten. De wereld was écht onherkenbaar veranderd.

Hoe kon zoiets gebeuren en dan ook in de lente? Een periode met de belofte dat nieuw leven zich laat zien. Helaas, ik kreeg geen kans, ook geen hele kleine, om de tijd terug te draaien..

De lente was niet zoals deze hoorde te zijn, een onwerkelijke tijd. 

Je zag groen en ook de zon, maar voelde zwart en duisternis..

Is dat herkenbaar voor jou?

Zelfzorg
En hoe ga je dan verder?

Het is doen wat belangrijk en nodig is. Hierbij hoort ook goed voor jezelf zorgen. Dat is lastig wanneer je verdriet hebt en weinig energie.

Je leven opnieuw vorm geven gaat stap voor stap. Wandelen in de natuur beleef je niet als voorheen, maar je weet dat het goed voor je is, dus blijf je dit doen. Hierdoor kom je verder in de tijd, het versterkt je veerkracht en er ontstaat een vorm van heling en verbinding met je omgeving.

Langzaam maar zeker ontstaat er een nieuwe balans, een nieuw evenwicht waarbij je leert leven met verlies. Er is aandacht en ruimte voor gemis en heimwee, daarbij krijgt de natuur en andere goede mooie dingen weer betekenis.

Gekwetst
Obstakels

Helaas zijn er onderweg ook obstakels zoals onbegrip en goedbedoelde opmerkingen die kwetsen en je van slag maken: ‘Is het nu nog niet over?’ Je kan je dan eenzaam voelen en vervreemd van je omgeving. Soms is er ook teleurstelling over hulpverlening die niet aansluit en meer werkt vanuit de theorie:  'Ze weten niet wat het is.'

Heel begrijpelijk, meevoelen is mogelijk, maar hoe kun je verlies invoelen als je het niet hebt meegemaakt. Juist na ingrijpend verlies is het de ervaringsdeskundigheid die geloofwaardig is en overtuigt waardoor de 'reddingsboei' binnen bereik komt.

Het is helend en troostend als je een lotgenoot ziet of spreekt die je écht begrijpt én die zelf heeft leren leven met verlies. Dit geeft moed en vertrouwen dat het beter wordt, het helpt bij leren leven met verlies. Dat ervaar ik ook in mijn praktijk Verlieskundig Kompas waar ervaringsdeskundigheid in combinatie met een professionele achtergrond de hulpverlening versterkt.

Rouw

Ik ben dankbaar dat wij ons leven weer vorm konden geven. Natuurlijk ging hier tijd overheen en was er verdriet en gemis. Wij hebben ook hulp gezocht en gevonden.

Er kwam een nieuwe lente die er weer mocht zijn.

Lente

Waar sta jij nu?

  • Zou jij ook graag een positieve stap vooruit willen maken zodat het leven weer lichter voelt en nieuw perspectief weer voelbaar aanwezig is?
  • Wil jij graag hulp die maatwerk biedt en aansluit op jouw persoonlijke situatie?
  • Heb jij dat verlangen naar een toekomst waarin je weer betekenis voelt en het vertrouwen hebt dat je weer fijne en mooie momenten mag ervaren?
  • Wil jij graag hulp die zowel ervaringsdeskundig als professioneel is?

Als jij voelt dat nu het moment is voor een positieve verandering, aarzel dan niet en vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Ik luister naar jouw situatie en verliesverhaal en vertel de mogelijkheden die er zijn in mijn praktijk en die jou helpen bij het ontdekken van nieuw perspectief.

Samen en niet alleen voor een nieuwe lente!

Vera

Reacties
Categorieën