Woorden die belangrijk blijven...
17 september 2020 
in Blog

Woorden die belangrijk blijven...

Rouw overleef je door rouwarbeid te verrichten vertelt Manu Keirse, psycholoog en rouwexpert in een interview in de krant (AD, 5-9-2020/A. Haverkamp). Dat is waar, niets gaat vanzelf en leren leven met verlies al helemaal niet. Het is levenskunst die het uiterste van je vraagt en die je alle kanten van de rouw laat zien: het gemis, verdriet, heimwee, het hopeloze en het zware. Gaandeweg ontstaat er ruimte voor herstel en hoop dat uiteindelijk leidt naar nieuw perspectief.

Rouwarbeid

Hoe je door het rouwproces gaat hangt af van de keuzes die je maakt in jouw persoonlijke situatie. Er zijn altijd keuzes die je verder helpen of die je bij nader inzien maar beter anders of niet meer moet doen.

Het is moeilijk om stappen te maken wanneer je overweldigt bent door het verdriet en weinig energie hebt. Het is begrijpelijk en goed om daar de tijd voor te nemen. De wereld is niet meer zoals het was en hierin moet je stap voor stap je weg weer vinden.

Schoolproject rouw en verlies

Het zou goed zijn als er op scholen meer aandacht was voor de dood vertelt Manu: ‘Omgaan met verlies en sterven hoort wat mij betreft bij wat je op school zou moeten leren.’

Daar ben ik het zeker mee eens. Wanneer je het daar op school over hebt gehad, dan is het taboe minder groot om er later, als je met verlies wordt geconfronteerd, over te praten of hulp te vragen als dat nodig is.

Manu: ‘Het helpt te weten welke emoties je kunt verwachten, en dat het normaal is je zo te voelen.’ Ja, ook dat is belangrijk als je dit weet. Je voelt je dan misschien niet zo ‘vervreemd’ van de ‘gewone’ wereld die op volle toeren doordraait.

Gelukkig zijn er nu veel mooie en goede boeken over rouw in omloop, zowel voor kinderen als volwassenen (inspiratie voor boeken en auteurs vind je in de community Nieuw Perspectief). Er kan en mag over verlies gepraat worden zodat het verdriet niet in alle eenzaamheid verwerkt hoeft te worden en er meer begrip is.

Manu vertelt ook in het interview dat hij aan stervenden het advies geeft om nog dingen uit te spreken. Vier boodschappen zijn hierbij essentieel: ‘Sorry, Ik vergeef je, Ik dank je en Ik hou van je.’ Mooie en belangrijke woorden die van onschatbare waarde kunnen zijn. Woorden die twijfels en schuldgevoelens kunnen voorkomen.

Vier belangrijke boodschappen

Ik denk hierbij terug aan de tijd dat mijn vader ziek was (1994), hij had longkanker en niet lang meer te leven. Het was een verdrietige en moeilijke tijd.
Praten over alle gedachten en gevoelens die er waren was in die tijd niet gangbaar om te doen. Ik schreef daarom een brief en gaf die aan mijn vader. Ik deelde hierin herinneringen en door die brief hebben wij nog een mooi en waardevol gesprek gehad.
Hij vond het ook leuk om stil te staan bij voor mij goede herinneringen waar hij al lang niet meer aan had gedacht. Om een voorbeeldje te noemen. Hij was politieagent geweest en in de jaren zestig werd er jaarlijks een filmdag georganiseerd voor alle kinderen van de medewerkers van het politiebureau. Hij zorgde voor de films en de filmprojector. Soms moest er wel eens een filmpje geplakt worden omdat hij gebroken was. De films vond ik altijd geweldig zoals Winnetou en Laurel & Hardy, het zijn fijne jeugdherinneringen die mij altijd bijblijven.

Nieuw Perspectief

Als er de mogelijkheid voor is, dan is het zowel voor stervenden als nabestaanden goed om stil te staan bij dat wat er nog gezegd kan worden. Later kunnen dit lichtpuntjes zijn die steun geven bij het leren leven met verlies en helpen om nieuw toekomstperspectief te zien.

Tot slot: heeft dit artikel jou aan het denken gezet en wil jij graag praten over het verlies van je dierbare omdat je het gevoel hebt dat je dreigt vast te lopen in je werk en dagelijks leven, bekijk dan het aanbod op de website. Wil je gelijk graag een positieve stap vooruit maken, vraag dan het gratis en vrijblijvend perspectiefgesprek aan. Je bent welkom!

Over de schrijver
Ik ben Vera Duijnisveld, getrouwd en moeder van drie kinderen.De opleiding tot maatschappelijk werker heb ik aan de Hanzehogeschool te Groningen gevolgd. Tijdens de Honours Specialisatie in het vierde leerjaar mocht ik werken aan excellentieontwikkeling. Ik kreeg daarbij de prachtige kans om mijn praktijk vorm te geven.Gedurende mijn opleiding heb ik gewerkt bij het algemeen maatschappelijk werk, waar ik mij verdiept heb in trauma en verlies. Bij de vereniging Ouders Overleden Kind (OOK) heb ik een training voor contactouders gevolgd, waarbij aandacht voor individuele gespreksvoering en begeleiding van groepsgesprekken.De praktijk Verlieskundig Kompas is voortgekomen uit mijn eigen ervaringen om na verlies verder te gaan. Mijn zus en ouders zijn overleden en in 2005 overleed onze geliefde zoon Sjoerd op 18-jarige leeftijd door een verkeersongeval. Na dit intens ingrijpende en verdrietige verlies heb ik een nieuwe invulling aan mijn leven gegeven. Als verlieskundig coach help ik nu vrouwen na het verlies van hun kind of partner om hun leven weer vorm te geven.Mijn ervaringsdeskundigheid in combinatie met mijn professionele achtergrond versterken deze hulpverlening. Het is mijn passie en ik ervaar steeds weer opnieuw hoe waardevol en betekenisvol dit is, zeker na ingrijpend verlies. Mijn ervaring kan jouw oplossing zijn.Ik vind het belangrijk erkenning te geven aan de gevolgen van verlies. Daarnaast vind ik het belangrijk om aandacht te hebben voor de kansen en mogelijkheden die er zijn, deze bieden het zo belangrijke nieuwe perspectief. Elk mens heeft eigen kracht, bewustwording hiervan vind ik belangrijk. Het doet recht aan mensen en geeft respect. Door gebruik te maken van deze veerkracht help ik vrouwen hun leven weer vorm te geven na verlies. De persoonlijke gesprekken en begeleiding maken hierbij het verschil: het geeft maatwerk waardoor doelen behaald worden.Ik werk met de Verlieskundig Kompas methode. Onderdeel hiervan zijn methodes uit de verlieskunde, de oplossingsgerichte methode, ‘Teken je gesprek’ en PMA (Progressive Mental Alignment) waardoor gezondheid, relaties en energie verbeteren. In een positieve sfeer en toekomstgericht worden doelen en wensen besproken.Ik heb diverse programma’s en een community ontwikkeld die bijdragen aan nieuw toekomstperspectief en steun geven waar dit nodig is. Dit heeft waardevolle positieve gevolgen voor jezelf, relaties, werk en dagelijks leven. Meer informatie vind je op www.verlieskundigkompas.nlHeb jij vragen neem gerust contact met mij op of meld je aan voor een gratis perspectiefgesprek.
Reactie plaatsen