Herdenken en anders 'vasthouden'
27 oktober 2020 
in Blog

Herdenken en anders 'vasthouden'

Herdenken van je overleden kind, partner of dierbare blijft altijd belangrijk. Vergeten kun je niet en wil je niet, ook niet na jaren.

In stilte leven zij jouw leven mee, niet ‘losgelaten maar anders vastgehouden.’

Het is zoals Manu Keirse, klinisch psycholoog, heel mooi in zijn boek beschrijft: ‘Niet loslaten, maar anders leren vasthouden’ (Helpen bij verlies en verdriet, 2017).  Sjoerd blijft in onze herinnering levend als wie hij was en wat hij voor ons en zijn vrienden betekende. Een grappenmaker en mensenmens, iemand die graag wat voor een ander deed en over had.

In mijn werk noem ik zijn naam regelmatig. Cliënten horen graag je ervaringen en hoe je verder bent gegaan na ingrijpend verlies. Wat mij hielp kan een ander ook helpen, hen op ideeën brengen of inspireren om ook een stap vooruit te maken.
Lichtpuntjes als nieuw perspectief zijn extra waardevol in een tijd van herdenken, een tijd van meer zorgen door corona en ook meer eenzaamheid omdat samenzijn niet altijd meer mogelijk en vanzelfsprekend is.

Ik ben blij met mijn werk en de mogelijkheden die deze tijd heeft om lotgenoten te helpen bij leren leven met verlies. Juist nu is het fijn dat er digitale mogelijkheden zijn om toch contact te hebben. Telefonisch kan je elkaar spreken, maar het is ook fijn wanneer je elkaar kan zien. Het internet biedt die mogelijkheid door bijvoorbeeld ‘Zoom gesprekken.’

Het lijkt afstandelijk en in letterlijke zin is dat ook zo, maar ik merk altijd weer dat wanneer je praat over rouw en verlies, de impact en gevolgen die dit heeft, dat het beeldscherm ‘wegvalt.’ Het luisteren en praten brengt je op eenzelfde golflengte waardoor er een heel goed contact mogelijk is.

Wanneer cliënten nu liever niet reizen naar de praktijk door de coronacrisis, of wanneer de afstand te groot is, dan is het echt heel fijn dat online afspreken mogelijk is. Hulp uitstellen is hierdoor ook niet nodig en dat is belangrijk wanneer je dagelijkse activiteiten belemmerd worden door verdriet en gemis en je je hierin eenzaam voelt.

Aandacht voor overleden dierbaren blijft belangrijk. Ik hoor vaak dat het steeds ‘stiller’ wordt op gedenkdagen. Kaartjes komen niet meer en er wordt niet meer naar gevraagd. Het initiatief moet dan vaak uit jezelf komen en dat is juist moeilijk wanneer je je verdrietig voelt. Het is een weg zoeken op welke manier jij het beste leert leven met verlies. Keuzes maken of je hulp wil of niet en hoe je omgaat met gedenkdagen.

In de community Nieuw Perspectief is hier ook aandacht voor. Je kan er contact hebben met lotgenoten, deelnemen aan bijvoorbeeld de ‘Boekenclub’ en ook meer informatie vinden over verlies en verder gaan. Het is een fijne besloten omgeving waar je je welkom voelt. Heb je belangstelling, kijk dan hier voor aanmelden en informatie.

Op maandag 2 november is het Allerzielen, de dag na Allerheiligen. Elk jaar worden op deze dag overleden dierbaren herdacht. Het is sinds de twaalfde eeuw een gedenkdag uit de Rooms Katholieke traditie.

Bloemen en kaarsjes worden op het graf neergezet. Ik vind het een mooie traditie en fijn dat hier in de media ook aandacht voor is. Op die dag is er ook weer het tv programma ‘Voor wie steek jij een kaarsje op’ met Anita Witzier. Het zal dit jaar aangepast en extra bijzonder zijn door de coronacrisis. In de hele wereld zijn hierdoor veel mensen overleden.
Het is belangrijk de naam te blijven noemen van onze overleden dierbaren.

Zij worden niet vergeten, er is liefde die altijd blijft.

Over de schrijver
Ik ben Vera Duijnisveld, getrouwd en moeder van drie kinderen. De opleiding tot maatschappelijk werker heb ik aan de Hanzehogeschool te Groningen gevolgd. Tijdens de Honours Specialisatie in het vierde leerjaar mocht ik werken aan excellentieontwikkeling. Ik kreeg daarbij de prachtige kans om mijn praktijk vorm te geven. Gedurende mijn opleiding heb ik gewerkt bij het algemeen maatschappelijk werk, waar ik mij verdiept heb in trauma en verlies. Bij de vereniging Ouders Overleden Kind (OOK) heb ik een training voor contactouders gevolgd, waarbij aandacht voor individuele gespreksvoering en begeleiding van groepsgesprekken. De praktijk Verlieskundig Kompas is voortgekomen uit mijn eigen ervaringen om na verlies verder te gaan. Mijn zus en ouders zijn overleden en in 2005 overleed onze geliefde zoon Sjoerd op 18-jarige leeftijd door een verkeersongeval. Na dit intens ingrijpende en verdrietige verlies heb ik een nieuwe invulling aan mijn leven gegeven. Als verlieskundig coach help ik nu vrouwen na het verlies van hun kind of partner om hun leven weer vorm te geven. Mijn ervaringsdeskundigheid in combinatie met mijn professionele achtergrond versterken deze hulpverlening. Het is mijn passie en ik ervaar steeds weer opnieuw hoe waardevol en betekenisvol dit is, zeker na ingrijpend verlies. Mijn ervaring kan jouw oplossing zijn. Ik vind het belangrijk erkenning te geven aan de gevolgen van verlies. Daarnaast vind ik het belangrijk om aandacht te hebben voor de kansen en mogelijkheden die er zijn, deze bieden het zo belangrijke nieuwe perspectief. Elk mens heeft eigen kracht, bewustwording hiervan vind ik belangrijk. Het doet recht aan mensen en geeft respect. Door gebruik te maken van deze veerkracht help ik vrouwen hun leven weer vorm te geven na verlies. De persoonlijke gesprekken en begeleiding maken hierbij het verschil: het geeft maatwerk waardoor doelen behaald worden. Ik werk met de Verlieskundig Kompas methode. Onderdeel hiervan zijn methodes uit de verlieskunde, de oplossingsgerichte methode, ‘Teken je gesprek’ en PMA (Progressive Mental Alignment) waardoor gezondheid, relaties en energie verbeteren. In een positieve sfeer en toekomstgericht worden doelen en wensen besproken. Ik heb diverse programma’s en een community ontwikkeld die bijdragen aan nieuw toekomstperspectief en steun geven waar dit nodig is. Dit heeft waardevolle positieve gevolgen voor jezelf, relaties, werk en dagelijks leven. Meer informatie vind je op www.verlieskundigkompas.nl Heb jij vragen neem gerust contact met mij op of meld je aan voor een gratis perspectiefgesprek.
Reactie plaatsen