Herdenken en anders 'vasthouden'
27 oktober 2020 
in Blogs

Herdenken en anders 'vasthouden'

Herdenken van je overleden kind, partner of dierbare blijft altijd belangrijk. Vergeten kun je niet en wil je niet, ook niet na jaren.

In stilte leven zij jouw leven mee, niet ‘losgelaten maar anders vastgehouden.’

Het is zoals Manu Keirse, klinisch psycholoog, heel mooi in zijn boek beschrijft: ‘Niet loslaten, maar anders leren vasthouden’ (Helpen bij verlies en verdriet, 2017).  Sjoerd blijft in onze herinnering levend als wie hij was en wat hij voor ons en zijn vrienden betekende. Een grappenmaker en mensenmens, iemand die graag wat voor een ander deed en over had.

In mijn werk noem ik zijn naam regelmatig. Cliënten horen graag je ervaringen en hoe je verder bent gegaan na ingrijpend verlies. Wat mij hielp kan een ander ook helpen, hen op ideeën brengen of inspireren om ook een stap vooruit te maken.
Lichtpuntjes als nieuw perspectief zijn extra waardevol in een tijd van herdenken, een tijd van meer zorgen door corona en ook meer eenzaamheid omdat samenzijn niet altijd meer mogelijk en vanzelfsprekend is.

Digitale mogelijkheden

Ik ben blij met mijn werk en de mogelijkheden die deze tijd heeft om lotgenoten te helpen bij leren leven met verlies. Juist nu is het fijn dat er digitale mogelijkheden zijn om toch contact te hebben. Telefonisch kan je elkaar spreken, maar het is ook fijn wanneer je elkaar kan zien. Het internet biedt die mogelijkheid door bijvoorbeeld ‘Zoom gesprekken.’

Het lijkt afstandelijk en in letterlijke zin is dat ook zo, maar ik merk altijd weer dat wanneer je praat over rouw en verlies, de impact en gevolgen die dit heeft, dat het beeldscherm ‘wegvalt.’ Het luisteren en praten brengt je op eenzelfde golflengte waardoor er een heel goed contact mogelijk is.

Wanneer cliënten nu liever niet reizen naar de praktijk door de coronacrisis, of wanneer de afstand te groot is, dan is het echt heel fijn dat online afspreken mogelijk is. Hulp uitstellen is hierdoor ook niet nodig en dat is belangrijk wanneer je dagelijkse activiteiten belemmerd worden door verdriet en gemis en je je hierin eenzaam voelt.

Community Nieuw Perspectief

Aandacht voor overleden dierbaren blijft belangrijk. Ik hoor vaak dat het steeds ‘stiller’ wordt op gedenkdagen. Kaartjes komen niet meer en er wordt niet meer naar gevraagd. Het initiatief moet dan vaak uit jezelf komen en dat is juist moeilijk wanneer je je verdrietig voelt. Het is een weg zoeken op welke manier jij het beste leert leven met verlies. Keuzes maken of je hulp wil of niet en hoe je omgaat met gedenkdagen.

In de community Nieuw Perspectief is hier ook aandacht voor. Je kan er contact hebben met lotgenoten, deelnemen aan bijvoorbeeld de ‘Boekenclub’ en ook meer informatie vinden over verlies en verder gaan. Het is een fijne besloten omgeving waar je je welkom voelt. Heb je belangstelling, kijk dan hier voor aanmelden en informatie.

Allerzielen

Op maandag 2 november is het Allerzielen, de dag na Allerheiligen. Elk jaar worden op deze dag overleden dierbaren herdacht. Het is sinds de twaalfde eeuw een gedenkdag uit de Rooms Katholieke traditie.

Bloemen en kaarsjes worden op het graf neergezet. Ik vind het een mooie traditie en fijn dat hier in de media ook aandacht voor is. Op die dag is er ook weer het tv programma ‘Voor wie steek jij een kaarsje op’ met Anita Witzier. Het zal dit jaar aangepast en extra bijzonder zijn door de coronacrisis. In de hele wereld zijn hierdoor veel mensen overleden.
Het is belangrijk de naam te blijven noemen van onze overleden dierbaren.

Zij worden niet vergeten, er is liefde die altijd blijft.

Over de schrijver
Vera Duijnisveld is getrouwd en moeder van drie kinderen. Na het verlies van haar zoon Sjoerd heeft zij haar leven opnieuw vorm gegeven. Zij behaalde haar diploma Maatschappelijk Werk & Dienstverlening met specialisatie trauma en verlies, waarbij zij ook een Honours Pin mocht ontvangen. Aansluitend opende zij haar praktijk. Vera is gecertificeerd NLP master practitioner, werkt oplossingsgericht en is bekend met PMA. Haar ervaringsdeskundigheid in combinatie met haar professionele achtergrond versterken de hulpverlening. Velen hebben na ingrijpend verlies nieuw perspectief gevonden met positieve gevolgen voor het dagelijks leven. Meer informatie op www.verlieskundigkompas.nl
Reactie plaatsen