Een kerst die anders is, maar al anders was...
23 december 2020 
in Blog

Een kerst die anders is, maar al anders was...

Het zijn andere tijden door het Corona virus. De een wordt er harder door getroffen dan de ander. Er is verdriet door het overlijden van dierbaren aan een nieuw virus. Voor anderen is er veel stress door inkomstenderving en geen duidelijk vooruitzicht hebben over het vervolg hiervan. Veel mensen voelen zich eenzaam door alle beperkingen. Het is volhouden en hoop hebben op betere tijden die er toch echt weer zullen komen.

Kerstmis zal dit jaar voor velen anders zijn. Erop uit gaan is niet vanzelfsprekend, samenkomsten zijn beperkt en de horeca is dicht. We zijn het al even gewend, het is begrijpelijk, maar heel jammer.

Kerstmis 2020

Na ingrijpend verlies staat de wereld ‘op zijn kop.’ Niet is meer hetzelfde, wat normaal was bestaat niet meer, je moet een weg zoeken naar nieuw perspectief. Voor ons was dat ook zo na het verdrietige verlies van Sjoerd. Je hoort zo bij elkaar te zijn: samen aan tafel en plezier hebben om grappen. Samen kadootjes uitpakken bij de kerstboom. Wij hebben het mogen meemaken en daar zijn we dankbaar voor, heel dankbaar, want ook dat samenzijn is niet vanzelfsprekend.

De impact is enorm als er plotseling of verwacht een dierbare overlijdt. Overleven staat op de voorgrond, daarbij de zorg voor andere kinderen in het gezin of naasten die praktische hulp nodig hebben. Voor het echte rouwen is niet altijd direct ruimte, regelzaken vragen aandacht.

Veel mensen lukt het gelukkig om hierin een weg te vinden. Zij weten zich gesteund door familie, vrienden en collega’s. De eerste periode wordt in een ‘roes’ beleefd en daarna moeten de dagelijkse werkzaamheden weer worden opgepakt.

Na verloop van tijd verdwijnt aandacht en ook begrip van anderen meer naar de achtergrond. Toch is hier vaak wel behoefte aan en is het fijn als er gevraagd wordt: ‘Hoe gaat het met je?’ Je mag zelf weten hoe je daarop reageert: zo kort en lang als goed voelt.

Mondkapje corona

Nu is er dan het corona virus, met alle gevolgen en belemmeringen die dit geeft. We moeten dit samen zien op te lossen. Hopelijk geeft het vaccin spoedig een positieve verandering. Wij maken er het beste van en zijn dankbaar als wij hier gezond doorheen komen.

Het is een tijdelijke aanpassing, volgend jaar Kerst zal er vast weer veel als vanouds plaats kunnen vinden. En daar zit nu het grote verschil na ingrijpend verlies. De verandering is blijvend, het wordt nooit meer als voorheen.

Leren leven met verlies betekent opnieuw je weg vinden in je werk en dagelijks leven. Vanuit een ander perspectief kijk je naar gebeurtenissen en omstandigheden. Je relativeert wat nu echt erg of belangrijk is.

Voor mij en veel anderen die eerder een dierbare hebben verloren is het jammer dat Kerstmis dit jaar op een andere manier moet worden doorgebracht. Het staat echter niet in verhouding met de grote intens ingrijpende verandering die al eerder plaatsvond, zoals bij ons het verlies van Sjoerd.

Kerst is dit jaar anders, maar het was al anders.’

Wat ik hiermee zeggen wil, is dat het goed is om veranderingen en ongemak te relativeren.

  • Wat is nu echt belangrijk..
  • Wat is er wel mogelijk…  en
  • Waar ben je dankbaar voor?

Keuze

Als je daarbij stilstaat en bewust van bent, helpt dit je verder in moeilijke situaties of andere omstandigheden. Je hebt altijd een keuze hoe je om gaat met dat wat je overkomt zoals dr. Edith Eva Eger zo mooi verwoord in haar boeken (De keuze en Het geschenk).

Lichtpuntjes zijn gegeven om hoop te hebben op nieuw toekomstperspectief.

Lichtpuntje

Ik wens jou er velen toe én daarbij liefdevolle Kerstdagen!

Vera

PS Een lichtpuntje dat ik graag aan jou geef is het gratis perspectiefgesprek. In januari heb ik hiervoor drie plekken beschikbaar. Het is een eerste stap vooruit naar nieuw toekomstperspectief in 2021!

Over de schrijver
Ik ben Vera Duijnisveld, getrouwd en moeder van drie kinderen. De opleiding tot maatschappelijk werker heb ik aan de Hanzehogeschool te Groningen gevolgd. Tijdens de Honours Specialisatie in het vierde leerjaar mocht ik werken aan excellentieontwikkeling. Ik kreeg daarbij de prachtige kans om mijn praktijk vorm te geven. Gedurende mijn opleiding heb ik gewerkt bij het algemeen maatschappelijk werk, waar ik mij verdiept heb in trauma en verlies. Bij de vereniging Ouders Overleden Kind (OOK) heb ik een training voor contactouders gevolgd, waarbij aandacht voor individuele gespreksvoering en begeleiding van groepsgesprekken. De praktijk Verlieskundig Kompas is voortgekomen uit mijn eigen ervaringen om na verlies verder te gaan. Mijn zus en ouders zijn overleden en in 2005 overleed onze geliefde zoon Sjoerd op 18-jarige leeftijd door een verkeersongeval. Na dit intens ingrijpende en verdrietige verlies heb ik een nieuwe invulling aan mijn leven gegeven. Als verlieskundig coach help ik nu vrouwen na het verlies van hun kind of partner om hun leven weer vorm te geven. Mijn ervaringsdeskundigheid in combinatie met mijn professionele achtergrond versterken deze hulpverlening. Het is mijn passie en ik ervaar steeds weer opnieuw hoe waardevol en betekenisvol dit is, zeker na ingrijpend verlies. Mijn ervaring kan jouw oplossing zijn. Ik vind het belangrijk erkenning te geven aan de gevolgen van verlies. Daarnaast vind ik het belangrijk om aandacht te hebben voor de kansen en mogelijkheden die er zijn, deze bieden het zo belangrijke nieuwe perspectief. Elk mens heeft eigen kracht, bewustwording hiervan vind ik belangrijk. Het doet recht aan mensen en geeft respect. Door gebruik te maken van deze veerkracht help ik vrouwen hun leven weer vorm te geven na verlies. De persoonlijke gesprekken en begeleiding maken hierbij het verschil: het geeft maatwerk waardoor doelen behaald worden. Ik werk met de Verlieskundig Kompas methode. Onderdeel hiervan zijn methodes uit de verlieskunde, de oplossingsgerichte methode, ‘Teken je gesprek’ en PMA (Progressive Mental Alignment) waardoor gezondheid, relaties en energie verbeteren. In een positieve sfeer en toekomstgericht worden doelen en wensen besproken. Ik heb diverse programma’s en een community ontwikkeld die bijdragen aan nieuw toekomstperspectief en steun geven waar dit nodig is. Dit heeft waardevolle positieve gevolgen voor jezelf, relaties, werk en dagelijks leven. Meer informatie vind je op www.verlieskundigkompas.nl Heb jij vragen neem gerust contact met mij op of meld je aan voor een gratis perspectiefgesprek.
Reactie plaatsen