De periode van jaarlijkse herdenkingsdagen voor overleden dierbaren begint met Halloween op 31 oktober. De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in Schotland, 16e eeuw. Voor de Kelten was het een belangrijk moment van het jaar omdat dit het einde van de zomer markeerde en het begin van de winter aankondigde. Halloween is van oorsprong ook een katholiek feest omdat het de vooravond is van Allerheiligen. Hierbij mochten kinderen en armen langs de deuren gaan voor een aalmoes.
Met Allerheiligen, op 1 november, worden overleden heiligen herdacht. In veel landen is dit een nationale feestdag waaronder België, Frankrijk, Luxemburg en Italië.
Allerzielen
De dag erna, op 2 november, herdenken we tijdens Allerzielen onze overleden dierbaren. Het zijn oude tradities van de katholieke kerk, waarbij men vaak een bezoek brengt aan de kerk of de begraafplaats. Kaarsen worden aangestoken en witte chrysanten worden op de graven gelegd.
De chrysant is men na de Tweede Wereldoorlog gaan gebruiken om oorlogsslachtoffers te herdenken. De chrysant groeit goed in de herfst en kan tegen vorst, waardoor ze lang mooi blijven.
Herdenken
Het is goed dat er in de krant, op tv en sociale media aandacht is voor deze herdenkingsdagen. Herdenken is belangrijk en het is fijn wanneer hierover gepraat kan worden en de naam van je overleden kind, partner of dierbare wordt genoemd.
Herinneringen delen en steun geven aan elkaar. Het lijkt vanzelfsprekend, maar in het drukke dagelijkse leven wordt hier vaak aan voorbij gegaan. Zeker als het verlies al langer geleden is. Vaak vindt men het ook moeilijk om erover te beginnen of men denkt dat de rouw ‘nu toch wel eens over zou moeten zijn..’
Wat helpt bij herdenken?
- Het kan klein en eenvoudig zijn: een kaarsje branden of een bloemetje zetten bij een foto.
- Maak een afspraak met iemand die je graag ziet en met wie je het fijn vindt om herinneringen te delen.
- Bezoek samen of alleen de begraafplaats, steek daar een lichtje aan of zet er een mooi plantje neer.
- Praat over je verlies en het gemis dat je ervaart. Anderen weten dan beter hoe jij je voelt en wat je nodig hebt om te herdenken.
- Rouw heeft geen tijdslimiet en is een persoonlijk proces. Geef jezelf de ruimte om te voelen en te herdenken op jouw eigen manier.
Door herdenken worden herinneringen levend gehouden. Het is een manier om liefde en verbondenheid te blijven voelen, ook na verlies.
En als het moeilijk is..
Met herdenken is het gemis vaak weer extra voelbaar, het ervaren van onbegrip maakt het nog moeilijker om verder te gaan. Wanneer jij hierbij het gevoel hebt dat je 'stil' blijft staan in je rouw en gevoelens van hopeloosheid en eenzaamheid ervaart, dan is het goed om professionele hulp te vragen. Iemand die begrijpt waar jij het over hebt en weet wat de impact is van ingrijpend verlies. Als professional én ervaringsdeskundige heb ik al veel mensen geholpen met het ontdekken van nieuw perspectief waardoor zij weer meer zin en vertrouwen in het leven hebben.
Als jij nu graag in je eigen omgeving op de tijd die jou goed uitkomt een positieve stap vooruit wil maken, kies dan voor het online programma ‘Ontdek Nieuw Perspectief in Zeven Stappen.’ Het is een fijn en goed programma dat al veel nabestaanden met succes hebben gevolgd.
Wanneer jij je nu aanmeld voor dit programma krijg je er tijdelijk een extra voordeel bij:
- Een persoonlijk gesprek voor vragen en antwoorden over de informatie en/of opdrachten ter waarde van €150,-.
👉 Het is een mooi en waardevol begin voor een positieve verandering. Maak hier gebruik van en kies voor een beter vervolg!