Herdenken en blijvende verbinding
30 oktober 2023 

Herdenken en blijvende verbinding

Een periode van jaarlijkse herdenkingsdagen voor overleden dierbaren begint met Halloween op 31 oktober. De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in Schotland, 16e eeuw. Voor de Kelten was het een belangrijk moment van het jaar omdat dit het einde van de zomer markeerde en het begin van de winter. Halloween is van oorsprong ook een katholiek feest omdat het de vooravond is van Allerheiligen. Hierbij mochten kinderen en armen langs de deuren gaan voor een aalmoes.

Met Allerheiligen, op 1 november, worden overleden heiligen herdacht. In veel landen is dit een nationale feestdag waaronder België, Frankrijk, Luxemburg en Italië.


Op 2 november is het Allerzielen, dan worden overleden dierbaren herdacht. Het zijn oude tradities van de Katholieke kerk waar op verschillende manieren mee wordt omgegaan zoals bijvoorbeeld een bezoek aan een kerk of de begraafplaats. Er worden kaarsen gebrand en witte chrysanten worden op het graf gelegd.


Het is goed dat er in de krant, op tv en sociale media hier aandacht voor is. Herdenken is belangrijk en het is fijn wanneer hierover gepraat kan worden en de naam van je overleden kind, partner of dierbare wordt genoemd. Herinneringen delen en steun geven aan elkaar. Het lijkt vanzelfsprekend, maar in het drukke dagelijkse leven wordt hier vaak aan voorbij gegaan. Zeker als het verlies al langer geleden is. Vaak vindt men het ook moeilijk om erover te beginnen of men denkt dat de rouw ‘nu toch wel eens over zou moeten zijn.’

Wat helpt bij herdenken?

  1. Het kan klein en eenvoudig zijn: een kaarsje branden of een bloemetje zetten bij een foto.
  2. Maak een afspraak met iemand die je graag ziet en met wie je het fijn vindt om herinneringen te delen.
  3. Bezoek samen of alleen de begraafplaats, steek daar een lichtje aan of zet er een mooi plantje neer.
  4. Praat over je verlies en het gemis dat je ervaart. Anderen weten dan beter hoe jij je voelt en wat je nodig hebt om te herdenken.
  5. Rouw is een persoonlijk proces, hier is geen vast tijdschema aan verbonden over hoe lang dit zou moeten duren. Geef jezelf de ruimte om te voelen en te herdenken op jouw eigen manier.

Door herdenken worden herinneringen levend gehouden. Het is een manier om liefde en verbondenheid te blijven voelen, ook na verlies.

Allerzielen

Als jij ervaart dat het moeilijk is om verder te gaan en het je dagelijkse activiteiten belemmert, dan is het goed om professionele hulp te zoeken. Iemand die begrijpt waar jij het over hebt en weet wat de impact is van ingrijpend verlies.

Twijfel je of dit iets voor jou is en zou je daar graag meer over horen, vraag dan een gratis en vrijblijvend perspectiefgesprek

Als ervaringsdeskundige én professional heb ik al veel mensen geholpen met het ontdekken van nieuw perspectief waardoor zij weer (meer) zin in het leven hebben. Juist ook die mensen die aarzelden omdat zij minder goede ervaringen hadden bij eerdere hulpverlening ontdekten nieuw perspectief door de gesprekken en begeleiding.

Heb jij het gevoel dat dit voor jou ook goed zou zijn, plan dan hier een afspraak in. Je bent welkom!

Over de schrijver
Vera Duijnisveld is getrouwd en moeder van drie kinderen. Na het verlies van haar zoon Sjoerd heeft zij haar leven opnieuw vorm gegeven. Zij behaalde haar diploma Maatschappelijk Werk & Dienstverlening met specialisatie trauma en verlies, waarbij zij ook een Honours Pin mocht ontvangen. Aansluitend opende zij haar praktijk in 2013. Vera is gecertificeerd NLP master practitioner, werkt oplossingsgericht en is bekend met PMA. Haar ervaringsdeskundigheid in combinatie met haar professionele achtergrond versterken de hulpverlening. Velen hebben na ingrijpend verlies nieuw perspectief gevonden met positieve gevolgen voor het dagelijks leven. Meer informatie op www.verlieskundigkompas.nl
Reactie plaatsen