Kerstmis na verlies. Zeven tips voor meer licht en hoop.
23 december 2023 

Kerstmis na verlies. Zeven tips voor meer licht en hoop.

Met Kerstmis in het vooruitzicht denk ik aan degenen die deze tijd als extra moeilijk en verdrietig ervaren vanwege het verlies van een kind, partner of dierbare. Het verschil met hoe het voorheen was maakt het gemis en de heimwee extra voelbaar. Het is een periode vol herinneringen en emoties. Veel rouwenden zouden deze periode het liefste overslaan.


Wat zou je nu kunnen doen om deze dagen lichter te maken.

  1. Het is altijd goed om je gevoelens te delen met de mensen om je heen of iemand die je in vertrouwen neemt. Het lucht op en anderen weten dan ook beter hoe ze er voor jou kunnen zijn.

  2. Het maken van een plan op welke manier jij deze dagen door wil brengen voorkomt dat jij je op de dag zelf helemaal verloren voelt. Een plan die natuurlijk ook altijd bijgesteld mag worden als jij je daar beter bij voelt.

  3. Als je het fijn vindt om een bepaald ritueel te doen, b.v. een kaarsje aan steken bij de foto en de naam van je kind of dierbare noemen, moet je dat ook zeker doen. Het kan ook aanleiding zijn om mooie herinneringen op te halen waardoor je nog meer verbinding met elkaar en je overleden dierbare voelt.

  4. Je kan ook een symbool ophangen in je kerstboom, iets wat je herinnert of verbind met je overleden dierbare. Bij mij hangt er altijd een visversiering in de boom, Sjoerd viste van kleins af aan en was altijd graag bij water.

  5. Een wandeling in de natuur is fijn en heilzaam, vraag een goede vriend, vriendin of naaste mee. Samenzijn en/of een goed gesprek versterkt je gevoel er niet alleen voor te staan.

  6. Als voor jou muziek belangrijk en troostend is, maak daar dan tijd voor vrij en geef daar aandacht aan.

  7. Belangrijk blijft altijd goed voor jezelf te zorgen en je gevoel te volgen.

Kerstkaars

Misschien heb jij nog meer ideeën die voor jou goed werken, ik ben benieuwd, laat het mij weten en stuur een mailtje naar info@verlieskundigkompas.nl

Voor nu wens ik je liefdevolle Kerstdagen toe met veel mooie en bijzondere lichtpuntjes die hoop geven op een beter vervolg!

Warme groet,

Vera

PS Kijk je vooruit en wil je in het nieuwe jaar nu echt aan een positieve verandering werken? Plan hier een gratis en vrijblijvend gesprek in.

Over de schrijver
Vera Duijnisveld is getrouwd en moeder van drie kinderen. Na het verlies van haar zoon Sjoerd heeft zij haar leven opnieuw vorm gegeven. Zij behaalde haar diploma Maatschappelijk Werk & Dienstverlening met specialisatie trauma en verlies, waarbij zij ook een Honours Pin mocht ontvangen. Aansluitend opende zij haar praktijk in 2013. Vera is gecertificeerd NLP master practitioner, werkt oplossingsgericht en is bekend met PMA. Haar ervaringsdeskundigheid in combinatie met haar professionele achtergrond versterken de hulpverlening. Velen hebben na ingrijpend verlies nieuw perspectief gevonden met positieve gevolgen voor het dagelijks leven. Meer informatie op www.verlieskundigkompas.nl
Reactie plaatsen