Wensen en voornemens
30 januari 2016 
in Blog

Wensen en voornemens

Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. Voor velen een vraag of het dit jaar nu zal ‘lukken’ een veranderwens in bijvoorbeeld wonen, werk of die mooie reis maken. Wanneer je net een ingrijpend verlies hebt geleden zijn deze vragen niet relevant. Overleven: ‘hoe verder’ en ‘zou het ooit beter worden’ zijn steeds terugkerende gedachten, waar geen (direct) antwoord op volgt. Het kost vaak veel moeite en energie om de dagelijkse werkzaamheden en verplichtingen uit te voeren.

Moed en openhartigheid

Er kunnen ook wensen bestaan wanneer een kind of dierbare al langer wordt gemist. In de tv documentaire van EenVandaag door Jan Born en Sander ’t Sas: ‘Terug naar Faro: ‘beste’ meneer Schröder’ vertellen Corrie en Iem Vroombout over het verlies van hun 14-jarige dochter Brenda bij de vliegramp in Faro (Portugal) in 1992. Bij deze ramp kwam ook haar vriendin Claudia om en 54 andere passagiers.

Corrie en Brenda

Corrie en Iem wilden al langer naar Faro, maar dat was erg moeilijk: aan de ene kant was er angst en aan de andere kant het verlangen om naar de plek terug te gaan. De reis van 2300 km afgelopen november, is goed voor hen geweest: ‘Er is daar altijd iets van Brenda.’ Corrie en Iem hebben bloemen neer kunnen leggen naast de landingsbaan waar de DC10 van Martinair was neergestort.

Faro

Het is een indrukwekkende documentaire geworden die veel bewondering en respect oproept voor de moed en openhartigheid die Corrie en Iem laten zien. Het is een ‘meereizen’ in gevoelens en ervaringen, herkenbaar in het gemis van een geliefd kind.

In de praktijk

Hoe pak je het aan wanneer er wensen en voornemens bestaan na ingrijpend verlies? Praten met familie, vrienden en collega’s, is steunend. Als dit niet voldoende is of wanneer je hier graag meer hulp bij wil, is het goed om je gevoel te volgen. Als ervaringsdeskundige en professioneel hulpverlener, ervaar ik dat de gesprekken belangrijk en zinvol zijn. Zij geven ruimte om te kijken naar kansen en mogelijkheden waardoor perspectief ontstaat.

Eigen kracht

Tijdens evaluaties raakt het mij vaak hoe waardevol het contact is geweest en welk positief effect dit heeft in het leren dragen van verlies. Ik heb altijd veel bewondering voor de (hervonden) eigen kracht die zoveel mogelijk maakt, ook als het leven zwaar is.

Hartelijke groeten,

 

Vera

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down