Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. Voor velen een vraag of het dit jaar nu zal ‘lukken’ een veranderwens in bijvoorbeeld wonen, werk of die mooie reis maken. Wanneer je net een ingrijpend verlies hebt geleden zijn deze vragen niet relevant. Overleven: ‘hoe verder’ en ‘zou het ooit beter worden’ zijn steeds terugkerende gedachten, waar geen (direct) antwoord op volgt. Het kost vaak veel moeite en energie om de dagelijkse werkzaamheden en verplichtingen uit te voeren.
Moed en openhartigheid
Er kunnen ook wensen bestaan wanneer een kind of dierbare al langer wordt gemist. In de tv documentaire van EenVandaag door Jan Born en Sander ’t Sas: ‘Terug naar Faro: ‘beste’ meneer Schröder’ vertellen Corrie en Iem Vroombout over het verlies van hun 14-jarige dochter Brenda bij de vliegramp in Faro (Portugal) in 1992. Bij deze ramp kwam ook haar vriendin Claudia om en 54 andere passagiers.

Corrie en Brenda
Corrie en Iem wilden al langer naar Faro, maar dat was erg moeilijk: aan de ene kant was er angst en aan de andere kant het verlangen om naar de plek terug te gaan. De reis van 2300 km afgelopen november, is goed voor hen geweest: ‘Er is daar altijd iets van Brenda.’ Corrie en Iem hebben bloemen neer kunnen leggen naast de landingsbaan waar de DC10 van Martinair was neergestort.

Faro
Het is een indrukwekkende documentaire geworden die veel bewondering en respect oproept voor de moed en openhartigheid die Corrie en Iem laten zien. Het is een ‘meereizen’ in gevoelens en ervaringen, herkenbaar in het gemis van een geliefd kind.
In de praktijk
Hoe pak je het aan wanneer er wensen en voornemens bestaan na ingrijpend verlies? Praten met familie, vrienden en collega’s, is steunend. Als dit niet voldoende is of wanneer je hier graag meer hulp bij wil, is het goed om je gevoel te volgen. Als ervaringsdeskundige en professioneel hulpverlener, ervaar ik dat de gesprekken belangrijk en zinvol zijn. Zij geven ruimte om te kijken naar kansen en mogelijkheden waardoor perspectief ontstaat.
Eigen kracht
Tijdens evaluaties raakt het mij vaak hoe waardevol het contact is geweest en welk positief effect dit heeft in het leren dragen van verlies. Ik heb altijd veel bewondering voor de (hervonden) eigen kracht die zoveel mogelijk maakt, ook als het leven zwaar is.
Hartelijke groeten,
Vera
Ik ben Vera Duijnisveld, getrouwd en moeder van drie kinderen.De opleiding tot maatschappelijk werker heb ik aan de Hanzehogeschool te Groningen gevolgd. Tijdens de Honours Specialisatie in het vierde leerjaar mocht ik werken aan excellentieontwikkeling. Ik kreeg daarbij de prachtige kans om mijn praktijk vorm te geven.Gedurende mijn opleiding heb ik gewerkt bij het algemeen maatschappelijk werk, waar ik mij verdiept heb in trauma en verlies. Bij de vereniging Ouders Overleden Kind (OOK) heb ik een training voor contactouders gevolgd, waarbij aandacht voor individuele gespreksvoering en begeleiding van groepsgesprekken.De praktijk Verlieskundig Kompas is voortgekomen uit mijn eigen ervaringen om na verlies verder te gaan. Mijn zus en ouders zijn overleden en in 2005 overleed onze geliefde zoon Sjoerd op 18-jarige leeftijd door een verkeersongeval. Na dit intens ingrijpende en verdrietige verlies heb ik een nieuwe invulling aan mijn leven gegeven. Als verlieskundig coach help ik nu vrouwen na het verlies van hun kind of partner om hun leven weer vorm te geven.Mijn ervaringsdeskundigheid in combinatie met mijn professionele achtergrond versterken deze hulpverlening. Het is mijn passie en ik ervaar steeds weer opnieuw hoe waardevol en betekenisvol dit is, zeker na ingrijpend verlies. Mijn ervaring kan jouw oplossing zijn.Ik vind het belangrijk erkenning te geven aan de gevolgen van verlies. Daarnaast vind ik het belangrijk om aandacht te hebben voor de kansen en mogelijkheden die er zijn, deze bieden het zo belangrijke nieuwe perspectief. Elk mens heeft eigen kracht, bewustwording hiervan vind ik belangrijk. Het doet recht aan mensen en geeft respect. Door gebruik te maken van deze veerkracht help ik vrouwen hun leven weer vorm te geven na verlies. De persoonlijke gesprekken en begeleiding maken hierbij het verschil: het geeft maatwerk waardoor doelen behaald worden.Ik werk met de Verlieskundig Kompas methode. Onderdeel hiervan zijn methodes uit de verlieskunde, de oplossingsgerichte methode, ‘Teken je gesprek’ en PMA (Progressive Mental Alignment) waardoor gezondheid, relaties en energie verbeteren. In een positieve sfeer en toekomstgericht worden doelen en wensen besproken.Ik heb diverse programma’s en een community ontwikkeld die bijdragen aan nieuw toekomstperspectief en steun geven waar dit nodig is. Dit heeft waardevolle positieve gevolgen voor jezelf, relaties, werk en dagelijks leven. Meer informatie vind je op www.verlieskundigkompas.nlHeb jij vragen neem gerust contact met mij op of meld je aan voor een gratis perspectiefgesprek.